Billede: Tilla Rebsdorf

Hvorfor Soder Glasset I Min Brændeovn?

Sådan holder du glasset rent i brændeovnen

Ild skal have luft, for at brænde ordentligt, og derfor skal ovnens spjæld være lukket så meget op, at der er tilstrækkelig med ilt for at holde ilden i gang.

Varme gule flammer bag ruden i stuens brændeovn. Der findes næsten ikke et smukkere syn på en iskold januar dag, men alt for ofte er det ikke muligt at se flammerne, fordi glasset i ovnen er fuldstændig sodet til. 

Det er svært at undgå, og er det sket, skal der knofedt til, for at gøre glasset rent igen. Mere om det lidt længere nede. Her kommer et par tips til at undgå den værste tilsodning, og det første skridt er god optænding. Sæt ordentlig gang i ovnen med småt og knastørt brænde, gerne med hjælp fra en optændingsblok, spåner eller måske en stump stearinlys. Og her er endnu et lille tip til at ilden kommer godt i gang. Ild brænder nemlig nedad, så placer nogle større stykker kløvet træ i bunden af ovnen, og så ind med dit optændingstræ ovenpå disse stykker og tænd op. Åben de forskellig spjæld og så kører det bare. 

Når så der er rigtig god fut i ovnen, fristes vi til at lægge lidt for store stykker brænde ind, også de stykker, som vi ikke orkede at kløve, da vi stod midt i brændeprojektet sidste sommer. Ilden har sværere ved at få ordentlig fat i disse stykker, og hvis vi så også lukker spjældet for hårdt til, har vi soden. Der skal lukkes ned for spjældet, for vi vil jo heller ikke fyre for gråspurvene, men der skal luft til. 

Rengøring

Der er flere metoder til at få soden på ruden væk igen. Hjemme hos os tager vi en avis og krøller den sammen, gør den lidt våd, dypper i den hvide kolde aske i ovnen og så klarer knofedtet resten. Køkkenrulle kan også bruges. Det er ikke den nemmeste sag at få ruden ren, og det sviner også, men det er muligt, og ganske giftfrit. 

Jeg har hørt andre, der bruger forskellige kemikalier og rengøringsmidler, men selv har jeg ikke prøvet, hvilke der virker. Tænk også på ikke at gå alt for hårdt til værks, så du kommer du til at ridse glasset. 

OBS: som markatet øverst viser, så er den ovenstående tekst, udarbejdet med økonomisk finansering fra Perlen Odense. Der kan du blandt andet finde: Pernille Corydon. Heraf marketet, som du ser øverst.

Af. Braendselmesteren.dk - egne meninger

braendselmesteren.dk