Billede: Sonja Mahr

Hvor Høj Skal En Skorsten Være?

Er man en smule bekendt med brændeovnsbekendtgørelsen, så ved man også, at der er visse krav til, hvor høj skorstenen skal være, såfremt anlægget er op til 30 kW. Højden har i høj grad også noget at gøre med dit hus’ tagrejsning. 

Hvor høj skal en skorsten være? Hvis du har en taghældning på 20 grader, så skal skorstenen være minimum 40 centimeter over tagrygningen, eller have en horisontal afstand til tagfladen på 2,3 meter. Er du i tvivl, så undersøg gerne bekendtgørelsen eller konsulter med de relevante myndigheder. 

Du skal selvfølgelig også være opmærksom på skorstenens åbning. Det er der nemlig også krav til. Størrelsen på åbningen skal hænge sammen med den mængde af røg, som skorstenen skal lede væk. 

Generelt skal skorstenen være høj nok til, at der er nok træk til at røgen bliver leder væk. En tommelfingerregel lyder på, at skorstenen fra gulvet skal være minimum 5 meter høj. 

Dette skyldes, at skorstenen ikke er i stand til at lede røgen hurtigt nok ud, hvis åbningen er for lille. Dette scenarie kan føre til farlige situationer, hvor røgen slår tilbage og leder giftig røg tilbage i boligen. 

Statens Byggeforskningsinstitut har lavet en guide, du finder i anvisning 216 om bygningsreglementet. Her får du en kyndig vejledning om, hvordan man beregner åbningen på skorstenen. 

Af. Braendselmesteren.dk - egne meninger

braendselmesteren.dk