Billede: Canva

Guide Til Brændekløvning

Det kræver sin mand, at skaffe brænde til brændeovnen. Dog er det også et arbejde, mange faktisk nyder at lave. Der er noget tilfredsstillende ved at hugge sit eget brænde, tørre det og brænde det af. Det taler simpelthen til vores urinstinkt.

Dog er det også vigtigt, at man ved, hvordan man bedst muligt håndterer sit brænde. Det forholder sig nemlig således, at helt friskt træ har en fugtighed på hele 50 %. I praksis er det altså en helt masse fugt, der skal fordampe før det kan brændes.

Brænde tørrer dog relativt hurtigt. Især hvis du giver brændet de bedst betingelser for at tørre ordentligt og hurtigt. Især er der fire ting, du skal have styr på, hvis brændet skal tørre hurtigt. Her er de ting, du kan gøre:

Tips til at tørre brænde

1. Kløv brændet umiddelbart efter fældningen.

2. Fæld og kløv brændet i vinterhalvåret, hvorefter det bør tørre om foråret og om sommeren. Tørretiden kan sagtens tage godt og vel to år.

3. Skær brændet i korte stykker. Korte stykker gør, at træet tørrer hurtigere end ellers. Det skyldes, at der fordampes mest fra enderne.

4. Forsøg at kløv brændet, så det har mindst muligt bark. Bark indkapsler fugten, så tørretiden forlænges unødvendigt.

Sådan kløver du brænde

Det ser nemt ud, men det er det ikke nødvendigvis. Der er mange måder, man kan kløve sit brænde på. Med den mest almindelige metode, som vi vil gennemgå nedenunder, går du ikke helt galt i byen.

1. Stil dig med spredte ben, gerne med god afstand

2. Sving øksen bag hovedet eller skulderen

3. Hold dine arme godt udstrakt (Husk at holde øksen med begge hænder).

4. Bøj en smule i knæene.

5. Sving med god fart og kraft, men med kontrol.

6. Ram brændet hårdt og præcist

Tak til Carsound
Til sidst vil vi sende et stort og dybfølt tak til Carsound, der har støttet denne artikel. Hos Carsound finder du alt til forkælelse af din bil. Besøg siden ved hjælp af følgende link: Carsound.dk

Af. Braendselmesteren.dk - egne meninger

braendselmesteren.dk